Ismertető

Hetedik alkalommal rendezzük meg a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát Budapesten a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával.

A 2017. évi konferenciának ismét a Francia Intézet ad otthont Budapesten, 2017. november 24-én a Környezetvédelmi Hónap programsorozatának részeként.

5252_kornyezetvedelmi_honap_logo.jpg

Az első hasonló tematikájú konferenciát 2007-ben rendeztük. A mostani konferencia célja az elmúlt 10 év összegzése, ugyanakkor egy kitekintés, valamint a jövőbeni lehetőségek számbavétele.

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencián 2009 februárjában adták át az első magyar - Szadán megépült - passzívház minősítési tanúsítványát, és ekkor alakították meg a hazai passzívházépítők a ma Passzívház Magyarország elnevezésű egyesületet.

Az elmúlt években tapasztalható fejlődésnek köszönhetően Magyarországon is közismertté vált a passzívház-technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus költségeihez viszonyítva - ezt a szadai passzívház példája is jól bizonyítja.

Az Európai Unió döntése értelmében 2019 január 1-től minden állami tulajdonú épület, 2021 január 1-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

A hagyományokat követve a novemberi konferencián is új magyar passzívházakat, energiahatékony épületeket ismertetnek a tervezők, a tervezésben és kivitelező közreműködők, emellett gyártók és forgalmazók is bemutatják innovatív termékeiket, passzívház-komponenseiket.

Az idei konferencia fókusztémái

· Megépült új magyar passzívházak

· Szakmai újdonságok, innováció és piaci helyzet

· Európai trendek a legújabb francia passzívházak tükrében

· Zéró-, és pluszenergiás építészet, megújuló források alkalmazása

· „Közel nulla energiaigényű épületek” követelményrendszere és a passzívház-technológia oktatása

A konferencia célja, hogy a hazai passzívházak közreműködőinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklődő tervezők, szakági mérnökök, építőipari kivitelezők számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetők, ingatlanfejlesztők, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévő épületek fűtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni.

A konferencia célcsoportja: építészek, épületgépészek, szakági mérnökök, egyetemi hallgatók, építőanyag gyártók és forgalmazók, építőipari cégek, kivitelezők, elsősorban tehát azok, akik a kimagaslóan energiahatékony építési metódusról szeretnének hasznosítható, megbízható szakmai ismereteket kapni. A rendezvény nem csak a szakmának szól! A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadók hasznos információkkal szolgálhatnak a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói, az ingatlanfejlesztők és beruházók számára is.

A rendezvényhez kommunikációs program társul. Célunk, hogy a közelmúltban megvalósult magyar passzívházakról - a technológia alkalmazásával létesült különféle épülettípusokról - a nyilvánosság is hitelestájékoztatást kapjon, közvetlenül a megvalósításban közreműködőktől.

A konferenciát szakkiállítás kíséri.

A konferencia szakmai partnerei: Passzívház Magyarország Egyesület, BACHL, Kreativ, Energie Planer Team, Internorm, iPHA, Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI), Minősített Passzívház Tervező Képzés, PHAR, PHPP, REHAU, RheinZink, XELLA, Zero Energy Design, Austrotherm, Isoshell, Hőszivattyú-Gépész, Tremco-Ilbruck, Napenergiafűtés, Zehnder, Építészfórum, Tervezők Lapja, Mi Otthonunk, Gerendházak Magazin, Életszépítők Magazin, DeltaChem,

2300_passzivhazkonferencia_partnerek_logo.JPG